Nationale Iftar in ‘Vrijheid en Optimisme’

‘Tel geen dagen maar zorg dat de dagen tellen’, was de boodschap van minister Grapperhaus tijdens de nationale iftar op woensdag 13 mei. Ondanks de corona-tijd was de avond gevuld met optimistische geluiden van prominente gasten van verschillende religies.

De vierde Nationale Iftar in het Julianaplaza in Den Haag was dit jaar door het coronacrisis in klein gezelschap met onder andere minister Grapperhaus en de Turkse ambassadeur Şaban Dişli. De organisatie lag weer in handen van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Nederlands-Turkse ondernemersvereniging HOTIAD.

Voorafgaand aan het breken van het vasten, leidde Christien Crouwel, algemeen secretaris van de Raad van Kerken Nederland het tafelgesprek. Verschillende sprekers gaven hun visies op de thema’s vrede, vrijheid en optimisme.

Vredesprijs voor Jan Post Hospers

Een van die mensen die zich afgelopen decennia heeft ingezet voor de vrijheid in geloven en het als religies gezamenlijk optrekken en voor elkaar opkomen in de maatschappij, is Jan Post Hospers. Jan is één van de oprichters van het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims en heeft jarenlang gewerkt als projectleider ‘Ontmoeting met Moslims’ bij de Protestantse Kerk Nederland. Volgens Hanneke Gelderblom, vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap, is Jan degene die het verschil heeft gemaakt in tijden dat de verhoudingen tussen moslims en christenen moeizaam waren. Hij maakte dit bespreekbaar en betrok waar mogelijk ook de joodse gemeenschap. Hij ontving voor zijn inzet voor interreligieuze samenwerking de Vredesprijs namens het Nationale Iftar Comité. Jan is blij met de prijs die hij vanuit de moslimgemeenschap ontvangen heeft. Hij ziet de prijs zelf als een stimulans voor de achterbannen om het werk in de toekomst te steunen.

Vrijdag a.s. wordt om 18:10 op NPO2 tijdens het programma ‘Ramadangevoel’ (NTR) een reportage uitgezonden rond de vredesprijs die Jan Post Hospers heeft ontvangen. In de zaterdageditie van Trouw vindt u een artikel en fotoreportage van de nationale iftar.

Lees hier een uitgebreid verslag van de Nationale Iftar.

You may also like...

Reacties gesloten.