Bloemen voor Turkse en Libanese ambassade

Afgelopen maandag, 27 juni, kwamen bij verschillende aanslagen op het dorp Qaa in Libanon vijf mensen om en vielen er tientallen gewonden. En afgelopen woensdag, 29 juni, was er die vreselijke aanslag op het vliegveld in Istanbul, waarbij meer dan veertig doden te betreuren waren en meer dan honderd mensen gewond raakten.

Daarom hebben vertegenwoordigers van het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) bloemen gebracht, deze keer bij de Libanese –  en opnieuw  bij de Turkse Ambassade. Tot onze verrassing verzocht minister Asscher zich bij ons aan te kunnen sluiten.

Op de Turkse Ambassade is de delegatie ontvangen door ambassadeur Sadik Arslan. Nadat de condoleances waren overgebracht zei ambassadeur Sadik Arslan: “Deze delegatie van Joden, Christenen en Moslims is een symbool van de samenwerkende mensheid. Dit is de enige manier om ons te weer te stellen tegen terrorisme. Daarom is uw condoleancebezoek ook een grote troost voor ons.”

Minister Asscher zei: “Bij de vorige aanslag kwam een familielid van een jongen uit het voetbalteam van mijn zoon om. Zo dichtbij kan het komen. Het kan ons allemaal treffen.” Ook hij benadrukte het belang om hier samen te staan.

Uit de media weten we welke effecten dergelijke aanslagen hebben op het dagelijkse leven in Turkije en Nederland. Over Libanon weten we minder. Toevallig was Feije Duim van het Internationale Programma van Kerk in Actie deze week in Libanon.

Over het effect van een dergelijke aanslag op het dagelijkse leven in Libanon zei hij: “In Libanon merk je hoe de aanslagen oude wonden open rijten. Hier kun je op straat nog de gevolgen zien van oude aanslagen en moordpartijen. Een icoon met kogelgaten uit 1915. Zoveel huizen waar de Libanese burgeroorlog aan af te lezen is. Verwoeste dorpen. Trauma’s in families. Alles wat is gebeurd, lijkt zich te herhalen. Je durft niet naar plaatsen toe waar je vroeger voor je plezier heen ging. ‘Gelukkig niet zo veel doden dit keer, hoor je mensen schouderophalend zeggen.’ Maar in hun ogen staat de angst voor de volgende klap. Mensen zijn bang, gejaagd, schichtig, ook als er geen gevaar is. Ontwrichtende angst tastbaar in jonge mensen, aan de dood ontsnapt. Want dat is wat terreur met je doet: onschuldige levens ontwrichten.”

Vanuit OJCM waren aanwezig: Hanneke Gelderblom, Ebubekir Öztüre, Rasit Bal, Hanane Heukers, imam Al Khammar, priester Samuel Dogan en Jan Post Hospers.

De Libanese ambassade reageerde met onderstaande woorden:

Dear esteemed members of the council of Jews, Christians and Muslims:

I would like to thank you for your kind gesture in laying flowers in commemoration of the victims of the terrorists attacks that targeted the village of Al Qaa in Lebanon. I join you in condemning the heinous terrorist attacks that target innocent civilians. Terrorism knows no religions, no race, no colour and voices of moderation like yours are essential in the fight against it.

Abir Ali,
Chargé d’Affaires a.i. of the Embassy of Lebanon

OJCM legt bloemen bij Libanese ambassade
Libanese-Turkse-ambassade-bloemen-OJCM-2

Libanese-Turkse-ambassade-bloemen-OJCM-3Libanese-Turkse-ambassade-bloemen-OJCM-4

You may also like...

Reacties gesloten.