Bijzondere ontmoeting OJCM met rabbijnen uit Israël

Op woensdag 19 februari 2020 hebben Hanneke Gelderblom, Rasit Bal en Jan Post Hospers als leden van het kernteam van OJCM een hele bijzondere een ontmoeting gehad met een aantal rabbijnen uit Israël. For English

Deze rabbijnen waren op een studiereis in Europa, die georganiseerd werd door het Engelse Midden-Oosten programma genaamd Forward Thinking. Dit is een pro-actieve, vraaggestuurde en faciliterende organisatie met als doel

  • om een meer inclusief vredesproces in het Midden-Oosten te promoten
  • politieke dialogen te faciliteren in en tussen de Arabische /moslimwereld en het Westen
  • om in het Verenigd Koninkrijk te werken aan begrip en vertrouwen tussen de verschillende moslimgemeenschappen en de bredere samenleving, inclusief de media en het Britse establishment.  

Vanuit OJCM hebben we uitgelegd hoe wij samenwerken, waarbij het convenant van de rituele slacht – uniek in Europa – als voorbeeld werd genomen.

Van de kant van de rabbijnen kwamen veel vragen: hoe zit het met het salafisme in Nederland? Hoe reageren jullie achterbannen hier op en hoe gaan jullie daarmee om? 

Het werd spannend toen Jeruzalem aan de orde kwam en we vertelden over de manier waarop we binnen OJCM bezig zijn om elkaar de verhalen te vertellen over de betekenis van Jeruzalem in onze verschillende religies. Dit werd onmiddellijk herkend en Jordan Morgen van Forward Thinking vertelde dat zij hier ook op een vergelijkbare manier mee bezig zijn.

Helemaal spannend werd het toen de dubbele loyaliteit van vaderland en moederland aan de orde kwam. Dit riep heel veel herkenning, maar ook heel veel vragen op.
Helaas, veel te snel moesten we stoppen vanwege een ritueel dat we kennen: de rabbijnen moesten het avondgebed verrichten.  En natuurlijk kwam hier ook de ons bekende vraag rondom de gebedsrichting: waar is het Oosten, waar ligt Jeruzalem.
Het was zo mooi dat Rasit hen hier gelijk bij kon helpen.  

Deze post werd verstuurd in .

You may also like...

Reacties zijn gesloten.