OJCM uitgenodigd voor Iftar-maaltijd bij CDA

Iftar-maaltijd bij CDA

Op donderdag 9 juli 2015 heeft het CDA een Iftar –maaltijd georganiseerd, waarbij aanhangers vanuit jodendom, christendom en islam waren uitgenodigd.

Het idee van een zinvolle maaltijd was aangedragen door Ebubekir Öztüre, lid van de kerngroep van het Overleg Joden, Christenen en Moslims en is opgepakt door het CDA.

Op 18 juni j.l. is de vastenmaand Ramadan begonnen voor 1 miljoen moslims in Nederland. Het is een maand van spiritualiteit, geduld, vergevensgezindheid en de ziel. Ramadan verenigt hiermee vele essentiële onderdelen van de islam en haar pilaren.

De Iftar is het moment waarop het vasten wordt verbroken. Dit is ook een moment om met elkaar in gesprek te gaan over een zinvol onderwerp. Voor deze Iftar was gekozen voor het thema verspilling. Rabbijn Albert Ringer zei hierover: in het Jodendom heet het principe dat je niet zo maar iets van betekenis mag vernietigen ‘Bal Tasjchiet’. Het is een uitgangspunt dat is verankerd in de Tora. Er is één God, één schepping en één mensheid. Het uitgangspunt is dat er genoeg is voor iedereen, maar dat het niet aan mij is om dat waar ik geen belang in stel te vernietigen. Ik ontneem het dan aan een ander. Imam Yassin Elforkani vertelde dat de profeet Mohamed (vzmh) benadrukte dat voor het wassen van het gezicht, handen en voeten voor het gebed, er niet meer water gebruikt mag worden dan noodzakelijk is. Zelfs niet als je de wassing verricht in een brede rivier. Diaken Pier Tolsma wees op de pas verschenen milieu-encykliek van paus Franciscus.

Iets na tien uur ’s avonds werd het vasten verbroken met een gezamenlijke Indonesische maaltijd.

Na afloop waren er lovende reacties: “Het was heel gezellig en nuttig om met een gemengde groep het vasten te verbreken.” “Dit is wat we nodig hebben in deze tijden waarin de maatschappelijke verhoudingen van tijd tot tijd gespannen zijn.” “Ik vond het geweldig dat onze partijvoorzitter aankondigde om hier een traditie van te maken als CDA.”

 

You may also like...

Reacties zijn gesloten.