Appèl op religieuze leiders: roep op tot vrede voor Jeruzalem

In en om Jeruzalem, een van de oudste en dierbaarste steden van de wereld, woedt weer een strijd met wapens die er niet thuishoren en die dood en verderf zaaien. Tijdens bijeenkomsten van het OJCM over Jeruzalem bleek dat joden, christenen en moslims Jeruzalem vanuit religieus perspectief zien als stad van vrede voor iedereen. Wij horen nu met afgrijzen hoe bepaalde groepen het gebruik van geweld in Jeruzalem aanprijzen. Als OJCM wijzen wij deze uitingen en het gebruik van dit soort geweld in de meest krachtige termen af.

In een brief die met bovenstaande begint, vraagt het OJCM religieuze leiders van christelijke, joodse en islamitische gemeenschappen om vanuit de religieuze gemeenschappen een oproep te doen voor vrede en een veilig gevoel voor iedereen.

Oproep aan religieuze leiders

OJCM reageert op onrust. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Wij hebben niet de illusie dat wij ons vanuit Nederland een voorstelling kunnen maken van de angst en het geweld waaraan de bewoners van Jeruzalem, Israël en Gaza zijn blootgesteld. Met nadruk vragen wij aan alle leiders van zowel de christelijke, de joodse en de islamitische gemeenschap om vanuit de religieuze gemeenschappen een oproep te doen voor vrede en een veilig gevoel voor iedereen. Religieuze leiders hebben de mogelijkheden elkaar op te zoeken en relaties op te bouwen. Door verhoudingen waarbij men elkaar met het hart respecteert, wordt het verschil met hen die oproepen tot gebruik van geweld duidelijk. Samen optrekken is juist nu belangrijk.

Jeruzalem als symbool van vrede

Jeruzalem, de stad die door onze drie religies als heilig wordt gezien, zou een symbool van vrede moeten zijn. Daarom zou de oude stad voor iedereen toegankelijk moeten zijn, zonder de heiligdommen van elkaar te scheiden. Wij vragen de leiders van alle drie de religies om nu op te roepen tot het stoppen en definitief beëindigen van geweld. Geef partijen de ruimte om in goed vertrouwen te onderhandelen in een zoektocht naar een evenwichtige, rechtvaardige en op vrede gebaseerde oplossing voor de stad die wij allemaal als een heilige plek beschouwen.

Klik hier voor de brief: in het Nederlands en in het Engels.
Lees hier het bericht op Jonet over de brief van OJCM.

You may also like...

Reacties gesloten.